Top Menu

DUIT BELANJA ATOK

Walau Kau Berkurap Kau Tetap Aku Tolong Aku Sayang

0 comments
atok nak tanya siapa berani cakap atau sebut statement tu? x ramai bukan? ye atok tau kalau setakat sebut semua orang boleh sebut, tapi siapa yang boleh sebut dengan seikhlas hati? pun x ramai kan?  itu belum tanya lagi siapa yang sanggup tolong ubati diorang dan belum lagi tanya siapa yang sanggup jaga makan minum dan kebajikan diorang.

tadi masa atok tengah tanya pakcik gugel pasal ada x gambar kucing kurang untuk diletakan dalam entri atok yang sebelum nih dia tunjuk gambar-gambar kucing kurap yang ada dan atok tertarik dengan satu gambar nih, bila klik terus dia bawak ke blog Cerita Budak Makmal milik izzati alina..macam mana atok tau nama tuan blog tu? ada la cara dia ..haha..ni gambar yang atok dapat dari blog dia yang pakcik gugel cadangkan.
kesian kan? :(
bila atok baca entri dia pasal gambar ni atok macam terkejut n kagum sikit bila pandang tajuk entri Kucing kurap :: Sayangkan kamu... kisah mengenai kucing dia terkena kurap dan macam mana dia rawat kucing tu sendiri..yang ni yang atok tau x ramai yang mampu buat dan apa yang ramai orang buat ialah buang kucing tu bila kucing tu sakit..x kisah la sakit apa pun terutama nya kurap memang ramai yang akan buang..nampak x betapa x bertanggungjawab nya manusia nih..


alasan orang buang kucing berkurap ni sebab kotor la jijik la padahal dia jadi macam tu sebab salah sendiri..cucu pikir la sendiri.



Kau Beranak Aku Buang Kau Kurap Aku Tolak

0 comments
atok terpanggil untuk ungkit hal nih...hal manusia hipokrit pentingkan diri...dikata nya sayangkan kucing, cintakan haiwan, kasihkan binatang tapi mereka hanya sayang berdasarkan rupa paras semata...memilih untuk memberi kasih sayang hanya kepada si DHL, si Siam, si Parsi, si Scottish, dan si baka mahal tapi bila nampak si baka kampung yang comot, kurap, kotor, tolak jauh-jauh langsung xnak menolong.
bagi atok la kalau dah macam tu bukan minat kucing nama nya menipu jer lebih..kalau betul kita sayang kenapa xnak tolong kucing-kucing malang tu sekurang-kurang nya bagi makan, bawak jumpa vet atau tolong mandulkan..untuk orang jenis macam ni x payah bagi alasan xde duit atau xde peruntukan, atok tau korang semua banyak duit kalau dah bela baka baka jenis baik ni..mesti melabur beribu riban untuk kos jaga kucing tu, nak beli je dah beratus dan ada yang beribu ringgit, so memang banyak duit la kan?

kalau terlalu sayangkan duit tu xpe x payah keluarkan 2 sen pun tapi yang atok minta kalau boleh sekurang-kurang nya promote dekat orang lain, dekat rescuer untuk selamatkan kucing yang korang geli tu, sebarkan program-program pemandulan atau program misi menyelamatkan makhluk-makhluk tu..gunakan facebook twitter dan pengaruh korang..senang bukan x payah keluarkan hatta 2 sen pun.

atok bukan x bagi korang bela kucing baka mahal baka baik ni tapi kalau dah alang-alang tu tolong la sekali baka-baka x bernasib baik ni ye dak?

credit image kepada blog Cerita Budak Makmal
kamu x kesian ke tengok dia macam ni???
satu lagi yang atok kesalkan ada tu dah elok dah dia selamatkan kemudian bela kucing tu tapi bila kucing tu beranak pinak dibuangnya anak-anak dia ke pasar ke kedai makan ke rumah orang alasan x larat nak bagi makan dan jaga makhluk tu semua..,macam tu ke cara sayangkan binatang?kalau betul kamu sayangkan dia dan nak selamatkan dia sekurang-kurangnya mandulkan supaya x beranak pinak dan x perlu kamu nak buang diorang...betui dak?

atok x suka nak marah atau membebel panjang..atok cuma kesian je bila tengok kucing baka x bernasib baik nih dihina, dipandang jijik, dipandang serong oleh orang ramai..dia pun makhluk tuhan jugak berhak hidup berhak rasa kehidupan lebih baik dan berhak terima bantuan korang yang berakal tu.

cucu faham-faham je la yer..sedih atok tengok diorang jadi camtu dan lagi sebenarnya bila tengok sikap manusia yang meminggirkan mereka :(


Selamat Malam Dunia

0 comments

Letih n mengantuk sangat dah ni...meow ajak tido jom.


Pak Tam & Mak Teh : Mana Kome Pergi?

0 comments

Pak Tam n Mak Teh arnab pertama yang atok berjaya bela sampai besar...uniknya atok x pernah kurung dia sejak dia makin besar dulu..kami lepas n biar budak 2 ekor ni berkeliaran sekeliling rumah main dengan si meow..apa yang buat atok kagum budak 2 ekor ni pandai balik tidur dalam rumah makan pe sume sampai ke besar..yang x best part diorang berak.tapi apa boleh buat..nak kurung rasa kesian pulak nengok nya.tapi sekarang disebabkan terlalu bebas ke sana ke mari budak 2 ekor ni diculik orang.sedih tapi apa boleh buat redha je la ye dak?


gambar pak tam jer ada...mek teh liar sangat.
 

Budak Kedekut : Mohon Jangan Contohi

0 comments
mamat baru dalam family atok...dah besar dah sekarang tapi masih xde nama untuk dia...family atok cuma panggil dia meow je...kedekut dia nih..sanggup tidur dalam balang semata-mata nak jaga makanan dia.. -.-

Atok Kembali?

0 comments
x habis-habis duk kata atok kembali dari dulu lagi..bila dah kembali haram x update jugak blog haha..dasar pemalas memang camtuh.maaf lah cu atok xtau nak hapdate pasal apa dalam blog kisah atok ni. Ye atok tau dah nama pun Kisah Atok op kos la kena update pasal kisah hidup atok ye dak?

masalahnya, atok ni macam xde kisah hidup yang nak dicerita tambah pulak xde orang kisah atok ada kisah ke idak nak dicerita.sedih sat.nak cerita pasal si kucing yang xda nama dekat umah tu, atok langsung xtau apa dia buat sebab atok ada  dekat tempat lain lani.

by the way tadi baca entri pasal Atok Kembali part 1 tergelak sesorang sebab entri tersebut tersangat la poyo..nak bangunkan balik blog ni la konon sembang je lebih.haha..tapi tu lah..bila dah tua-tua nih sifat malas makin menjadi-jadi..ada guest writer pun gampang xleh harap...ada ke patut 1 je entri yang dia tulis.

tengok lah lepas ni macam mana...atok akan cuba merajin kan diri serajin yang mungkin untuk mengupdate blog atok ni yer cu...ouh ya btw atok tahu atok ni hensem.mohon jangan puji lelebih.LOL